Asha is sinds september 1993 actief als automatiseringsbedrijf voor het midden en klein bedrijf (MKB) en wordt gedreven door Teije Westerhof. Asha is een eenmanszaak en is dat heel bewust gebleven ondanks enkele uitbreidingsmogelijkheden door de jaren heen.
Geschiedenis:
Na tussen 1990 en 1993 oprichter en partner in de V.O.F. Morgaine Informatica te zijn geweest, werd Morgaine ontbonden. Ik ging als zelfstandige verder (ZZP-er oftewel zelfstandige zonder personeel hoewel die term toen nog niet bestond).
Asha werd op 3 september 1993 opgericht en produceerde voornamelijk maatsoftware voor het MKB. Door de jaren heen werd het accent verlegd naar systeembeheer en het aanleggen van netwerken.
Door de vraag bij klanten werd het werkgebied steeds groter: levering van hard- en software, kantoorartikelen, hardware-reparaties en dergelijke.
Vanaf 2000 ben ik begonnen met webdesign en een logisch voortvloeisel eruit, namelijk webhosting. Ook de vraag bij klanten lag steeds vaker op het gebied van internetdiensten, zoals het opzetten van een website of intranet.
Momenteel ligt de nadruk op het adviseren over het optimaliseren van websites voor zoekmachines (Search Engine Optimization oftewel SEO).
Daarnaast werk ik sinds 2000 regelmatig voor lokale overheden als troubleshooter voor netwerk-, applicatieproblemen en websitebeheer. Voor het MKB werk ik voornamelijk als creatieve probleemoplosser of op projectbasis voor het ontwikkelen van nieuwe vormen van automatisering.
In de loop van de jaren zijn er door de hoeveelheid werk een aantal momenten geweest waarop ik voor de keuze stond: uitbreiden of klein (eenmanszaak) blijven. Heel bewust heb ik gekozen voor het laatste, maar wel met het aangaan van een aantal samenwerkingsverbanden met andere betrouwbare partijen, zodat klanten geen hinder ondervinden wanneer ik even niet beschikbaar ben, om welke reden dan ook.
Asha, de naam en het logo:
Ik krijg veel vragen over de naam van het bedrijf en het logo.
Na het stoppen van de firma Morgaine zocht ik in 1993 naar een nieuwe naam voor mijn bedrijf. Morgaine was al een naam uit de mythologie en met mijn voorliefde voor draken zocht ik een logo waarin iets van een draak te zien zou zijn. Na lang zoeken viel ik terug op een nog veel oudere hobby: Egyptologie. Begin jaren tachtig studeerde ik onder meer Egyptologie en ik ging op zoek in mijn woordenboek naar een hiëroglief met een draakachtig iets erin. Uiteindelijk werd het een hagedis met drie streepjes eronder. Niet echt wat ik als logo zocht, totdat ik naar de betekenis keek.
De vermoedelijk fonetische uitspraak ervan is ‘šah. Het woord heeft meerdere betekenis, bv. veel, overvloedig, maar ook gewoon. Als werkwoord werd het gebruikt als ‘gewoon zijn’ of ‘overvloedig zijn’.
De combinatie van gewoon zijn en toch wat rijkdom middels mijn bedrijf te vergaren stond mij wel aan en ik besloot mijn bedrijf Aša te noemen (uit te spreken als Asja).
Wat nader onderzoek leerde me dat het woord in het Sanskriet wens, verlangen of hoop betekent en in het Avestaans waarheid. Allemaal betekenissen waar ik mijn bedrijfsnaam wel aan wilde koppelen.
Naamsverandering:
Op 3 september 1993 schreef ik me in bij de Kamer van Koophandel als Aša, maar al snel werd duidelijk dat geen enkele database overweg kon met de ‘š’ en bij leveranciers stond ik bekend als ASA. Dat haalde voor mijn gevoel toch enigszins de inhoud weg uit de naam. Enkele jaren later heb ik de naam daarom gewijzigd in Asha en zelfs daarvan maakt men nog regelmatig as-ha.
Persoonlijk ben ik nog steeds erg tevreden over deze bedrijfsnaam. Het logo spreekt wellicht niet iedereen aan, maar het past bij de naam en de geschiedenis van mijn bedrijf.